Foredrag

I FREMMED HAVN

Danske sømandskirker i udlandet
Lone Kühlmann har sammen med fotografen Tine Harden besøgt samtlige danske sømandskirker over hele verden. Det er der kommet en fantastisk smuk og bog ud af, og Lone Kühlmann fortæller på sin sædvanlige underholdende måde om deres rejse, og de sømænd og ildsjæle de har mødt i New York, Hull, Singapore, Pelepas, Hong Kong, Göteborg, Rotterdam, Hamborg og Algeciras.
Den danske sømandskirke blev grundlagt i 1867 på en bekymring for sømændenes åndelige tilstand, og hvad der kunne ske af ulykker, når de måtte undvære at høre Guds ord. Men sømandspræsterne fandt hurtigt ud af, at Guds ord ikke gjorde det alene, og sømandskirkerne har i snart 150 år kæmpet for at finde den rigtige balancen mellem det åndelige og det timelige, og mange præster har op til vor tid måtte sande, at en barstol kan være en udmærket skriftestol.
De første sømandspræster var ikke blege for at hente sømændene ud af havneknejperne og
hen i kirken. I dag ligger skibene i havn så kort tid, at søfolk ikke når nogen af delene. I stedet
kommer præsterne til skibene, og skal derudover også passe den fastboende menighed, og
skaffe penge til kirkens drift. Man holder ikke længe som sømandspræst, hvis man er for fin
til at lange pølser over disken ved julebasaren.


Det skal se nemt ud!

Lone Kühlmann har som journalist og forfatter leveret præcise analyser, breaking news og bramfrie holdninger til tusindvis af lyttere, læsere og seere i Danmark gennem mange år. I sit nye foredrag fortæller hun med humor og stort overskud om et begivenhedsrigt liv, hvor hun fra første række har været vidne til store forandringer – i Danmark og i verden omkring os.

Fra karrierens begyndelse har hun som kvindelig journalist i en mandsdomineret verden interviewet statsledere som Ronald Reagan, Olof Palme og Menachem Begin. Hun har været til militærkup i Spanien tre måneder henne med tvillinger, drukket gin og tonic med Sean Connery, besøgt Barbara Cartland og spist frokost med Hillary Clinton.

Hun har med fuldt overlæg valgt den overlevelsesstrategi, at det skal se nemt ud. Også selv om det er svært. Selvmedlidenhed rives op ved rødderne. Hun ved, at det er i orden at stille krav til livet, men at man kun har sig selv til at opfylde dem. Og hun ved, at livsindhold ikke er noget man får. Det er noget, man skaber.

NYT Et liv i medgang

”Man bliver forført, fornøjet og forpustet”
– Fagbladet Journalisten om Lone Kühlmanns erindringer

Lone Kühlmanns erindringer er det modsatte af en klagesang, derfor har hun også valgt den – for mange – provokerende titel I medgang og medgang. I det splinternye foredrag af samme navn giver hun et billede af efterkrigstiden, hvor nøjsomhed gav plads for højkonjuktur og hvor verden lå åben for de eventyrlystne. Hun fortæller med sit velkendte vid om kønsrollernes ændring, der i hendes ungdom gik fra at mænd var ude på noget, og piger skulle passe på sig selv, til at begge parter skulle have en god undskyldning for at sige nej! Hun fortæller medrivende om sin festlige tid i Danmarks Radio omkring tv-avisens start, da alle blev skilt, fordi det var sjovere at arbejde end at have familie, og illustrerer med udgangpunkt i sit eget liv, de store ændringer der er sket i den måde vi lever og tænker på.

“Muntre og velskrevne erindringer med et fint og kritisk blik på tiden. Det er desværre alt for sjældent, at man nu om dage griner højt, når man læser en bog, men det gjorde jeg flere gange med i Medgang og medgang.”

– Leif Davidsen

Afskaf alderdommen

Bliv i de voksnes rækker.

Bliv udfordret, bliv provokeret, og bliv klogere når to af landets mest erfarne foredragsholdere vittigt og vidende tager livtag med vores nedarvede begreber om alder og affældighed.
Forfatter og journalist Lone Kühlmann og dr. med. og aldersforsker Henning Kirk kaster sammen et kritisk humoristisk blik på vores forestillinger om alderdommen. De viser ud fra den nyeste forskning, hvordan utroligt mange ”sandheder” bygger påfordomme og uvidenhed.

I gamle dage sagde man om konfirmander at de trådte ind i de voksnes rækker. Det bliver ikke sagt direkte, men det ligger i luften, at når man pensioneres, træder man ud af dem igen! Man er ikke længere voksen, man er ældre. Ikke længere en del af, men et problem for samfundet.

Kühlmann og Kirk gør op med elendighedsretorikken, der gør alle ældre til ofre. Og påviser hvordan vi som samfund kan vælge at anskue ældre voksne som en ressource eller som en belastning. Ligesom hvert enkelt menneske selv kan vælge at se sin alderdom som dødens forgård eller som en del af livet. Resultatet bliver i vid udstrækning der efter.
Deres videnskabeligt dokumenterede pointe er, at man ikke holder op med at udvikle sig, fordi man bliver gammel. Man bliver gammel fordi man holder op med at udvikle sig.

Med slør – og uden

SUPERAKTUELT FOREDRAG OM DEN ARABISKE VERDEN

Lone Kühlmanns ”MED SLØR – OG UDEN” giver en nøgle til forståelse for de for os ubegribelige muslimske reaktioner rundt om i verden.

MED SLØR – OG UDEN stiller skarpt på Syrien som mildest talt er aktuel. Syrien er et land som ønsker at finde sin plads i den moderne verden, men som samtidig kæmper mod et sammenrod af tradition, uvidenhed og fordomme. Ydre pres gør, at mange søger sammen i deres identitet som arabere og muslimer, og det medfører også at flere og flere bærer slør. Sløret bæres som et adelsmærke. Det er kommet på mode – også blandt veluddannede. Vesten er den fælles fjende, men uroen i den arabiske verden handler ikke mindst om kvinders rettigheder. Selv om det ikke er det, der bliver sagt højt.

Foredraget tager udganspunkt i Lone Kühlmanns og fotograf Tine Hardens bog af samme navn. Det illustreres med Tine Hardens fremragende billeder på power point.

På trods af det alvorlige emne er der tale om en balanceret, humoristisk,uhysterisk indføring i for os næsten ubegribelig verden.

Hvad man lader sig byde, bliver man budt!

Det har været Lone Kühlmanns ledetråd i livet: Hvis man lægger sig ned, og siger som en dørmåtte, skal der nok komme nogen og tørre fødderne af i nakken på én.

Hør med når en af Danmarks mest populære foredragsholdere i storform tager fat på myter og forestillinger om moderne kvindeliv.

Det går over stok og sten, når hun med udgangspunkt i sine bøger og i sine internationale erfaringer stiller skarpt på de mange faldgruber som vi alle sammen er tilbøjelige til at falde i, selv om vi fastholder at vi arbejder på og ønsker ligestilling –økonomisk, karrieremæssigt og seksuelt.

Henvender sig til kvinder i alle aldre. Mænd kan også blive klogere på både kvinder livet og sig selv ved at lytte med.

Vi bliver ikke yngre – Fat det !

Hold på hat og briller når Lone Kühlmann ruller sig ud i sin muntre opsang til alle os, der vakler mellem kirurgi og terapi for at håndtere alderdomstegnene. Men først og fremmest handler det om, at respekt fra andre får man kun, hvis man respekterer sig selv.

Lev Selv

Muntert og provokerende foredrag baseret på bestselleren af samme navn. Tager fat på mange af de myter som især kvinder ligger under for både på arbejdspladsen og i familien.

Livet er livet værd

Man er selv med til at bestemme om man vil være tilskuer eller deltager. Kollektive løsninger kræver individuelt ansvar, hvis de skal have nogen som helst virkning Det dårligste udgangspunkt i et demokrati er, at det alt sammen er de andre skyld. Men det er langt det mest almindelige. Når noget går galt, ser vi os om efter et sted, hvor vi kan lægge ansvaret fra os.

Skønhed til salg

Baseret på den ny bog af samme navn. Rigt illustreret foredrag med skønhedsannoncer som lover os det samme i dag, som de gjorde for næsten 150 år siden.

”På fabrikken laver vi kosmetik – i butikken sælger vi håb.” Ordene stammer fra Charles Revson – grundlægger af et af verdens største kosmetikfirmaer. Og der er penge i håbet. Alene i Danmark bruger vi omkring 10 mia. kr. årligt på skønhedsprodukter, og forbruget vokser år for år.

Det er der ikke noget nyt i. Drømmen om evig ungdom og skønhed har altid eksisteret. Og der har altid været villige producenter til at imødekomme drømmene. Foredraget følger udviklingen fra den gang, man solgte hormonforstøvere, tandsæbe og håruld til vore dages antirynkemirakelcremer og kosmetiske operationer.

En livsklog og humoristisk hyldest til forfængeligheden.

Livet er ikke en strøgtur

Baseret på bogen af samme navn –, med brevkasse spørgsmål og svar fra 1924-2000. En livlig kulturhistorisk pejling af danske kvinders – og mænds – liv og roller igennem 75 år.

I fremmed havn
I medgang og modgang

Kære Lone Kühlmann og Henning Kirk
På vegne af professor Gunhild Waldemar og Nationalt Videnscenter for Demens vil jeg gerne sende en tak for jeres fantastisk gode foredrag I holdt til DemensDagene 2013.

Det er altid godt at afslutte en så stor konference med et foredrag, der belyser et emne ud fra et kritisk blik og godt suppleret med humor. Vi fik allerede ved konferencens afslutning mange positive tilkendegivelser om jeres foredrag.

Med venlig hilsen
Ane Eckermann
Kursusleder
Nationalt Videnscenter for Demens
Rigshospitalet

Se min badebro!
Fra bogen “Mit Danmark”.
Se indslaget her